Μέθοδος μάθησης: Υβριδική, εξ αποστάσεως (σύγχρονη & ασύγχρονη) και διά ζώσης
Θεματική Ενότητα: Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, Φυσική, Μηχανική Κτιρίων και Κατασκευών/Τοπογραφία
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά
Διδακτικές Ενότητες: 4
Διάρκεια: 200 ώρες (12 εβδομάδες)
Έναρξη: ~15 Οκτωβρίου 2022 ή όταν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό αιτήσεων
Ολοκλήρωση: 30 Ιανουαρίου 2023
Μονάδες ECVET: 12
Τέλος παρακολούθησης προγράμματος: 670 €
Φόρμα εγγραφής: Θα είναι διαθέσιμη εγκαίρως
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους σχολών θετικών επιστημών (φυσικούς, μαθηματικούς, μηχανικούς, πληροφορικούς) με ενδιαφέρον στα αντικείμενα των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης για επιστημονικούς υπολογισμούς με χρήση εργαλείων όπως το tensorflow και τη γλώσσα προγραμματισμού python.
Για την παρακολούθηση του προγράμματος από τους εκπαιδευόμενους απαιτούνται:
Οι στόχοι περιληπτικά:
Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού Python και στο εξειδικευμένο πακέτο τεχνητής νοημοσύνης Tensorflow με παραδείγματα από την επίλυση προβλημάτων μηχανικής και εφαρμογές νευρωνικών δικτύων στην επίλυση προβλημάτων μηχανικής και μερικών διαφορικών εξισώσεων. Επίσης έχει παραδείγματα από την επίλυση προβλημάτων με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, χρήση νευρωνικών δικτύων για επίλυση προβλημάτων ταυτοποίησης παραμέτρων και επίλυση διαφορικών εξισώσεων μέσω νευρωνικών δικτύων (physics-informed neural networks).
Αρχικά, θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία της γλώσσας Python (μεταβλητές και τύποι δεδομένων, αριθμητικές και λογικές πράξεις, βασικές ενσωματωμένες συναρτήσεις, δομή προγραμμάτων, δομές δεδομένων). Επίσης θα παρουσιαστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τις αλγοριθμικές δομές (ροή εκτέλεσης προγραμμάτων, δομή ακολουθίας, δομές επιλογής και επανάληψης), τις συναρτήσεις (δημιουργία, κλήση και παραμετροποίηση).
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρουσιαστούν οι βασικές έννοιες των τεχνητών νευρωνικών δικτύων (δομή και συστατικά μέρη, τεχνητός νευρώνας, Perceptron, βάρη και συνάψεις, αρχιτεκτονική δικτύου, συναρτήσεις ενεργοποίησης, ιδιότητες, πλεονεκτήματα και χρήσεις). Επίσης, εξετάζονται οι διάφορες μέθοδοι εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η εκπαίδευση με επίβλεψη (perceptron, back propagation) και η εκπαίδευση χωρίς επίβλεψη (αλγόριθμος του Hebb, ανταγωνιστική μάθηση, δίκτυα Kohonen). Επίλυση διαφορικών εξισώσεων μέσω νευρωνικών δικτύων. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, το δίκτυο εκπαιδεύεται για να επιλύει προβλήματα που διέπονται από γενικές μη-γραμμικές μερικές διαφορικές εξισώσεις. Ανάλογα με τη φύση των διαθέσιμων δεδομένων εκπαίδευσης, τα μοντέλα διακρίνονται σε συνεχούς και διακριτού χρόνου.
Τέλος, θα γίνει εισαγωγή στο πακέτο Tensorflow χρησιμοποιώντας το Python API του Tensorflow. Για την καλύτερη κατανόηση των εμπλεκόμενων εννοιών θα καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των πρακτικών και εργαλείων του Tensorflow μέσα από σχετικά παραδείγματα και ασκήσεις.
Γεώργιος Σταυρουλάκης, Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης. [Επιστημονικός Υπέυθυνος, στείλτε του email για περισσότερες πληροφορίες].
Ιστοσελίδα: https://www.pem.tuc.gr/index.php?id=4709
Αλίκη Μουρατίδου, PhD [amuradova@tuc.gr]
Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης του προγράμματος Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πολυτεχνείου Κρήτης, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Στους εκπαιδευόμενους που δε πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις χορηγείται απλό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης εφόσον έχουν παρακολουθήσει το 80% των δραστηριοτήτων του προγράμματος.
Οι εγγραφές έχουν κλείσει.
Ενέργειες συμμετοχής:
Το τέλος παρακολούθησης του προγράμματος είναι 670 €.
Η πληρωμή των τελών φοίτησης γίνεται είτε με εφάπαξ καταβολή, είτε σε δόσεις (σύντομα η περιγραφή των δόσεων).
Θα προβλέψουμε εκπτώσεις για : κοινωνικά κριτήρια και πολυτεκνία, εφάπαξ προπληρωμή, ανεργία και για υπαλλήλους δημόσιου τομέα.